TEDxJohorBahru
TEDxJohorBahru dan TEDxYouth@JohorBahru akan diadakan pada akhir tahun ini dan sesiapa yang berminat untuk turut serta sebagai speaker atau penaja boleh keep in touch. emailkan soalan ke tedxjohorbahru@gmail.com. Untuk maklumat lanjut tentang apa itu TED, anda boleh layar ke laman web mereka TED.com

TEDx was created in the spirit of TED's mission, "ideas worth spreading." The program is designed to give communities, organizations and individuals the opportunity to stimulate dialogue through TED-like experiences at the local level.

At TEDx events, a screening of TEDTalks videos -- or a combination of live presenters and TEDTalks videos -- sparks deep conversation and connections. TEDx events are fully planned and coordinated independently, on a community-by-community basis.

Trailer 'A Bundle Of Joy'Trailer 'A Bundle Of Joy' satu dokumentari tentang budaya baju terpakai dengan fokus utama kepada Andy sari The Good Old Things. Arahan Tok Rimau dan Syed Syahrul Zarizi sebagai pengarah fotografi

Keputusan Pertandingan Foto JB Food Club, Tema 'Makanan'Dengan ini saya dan blog JB Food Club sebagai penganjur bersama pertandingan foto ini yang bertemakan 'Makanan' ingin mengumumkan pemenang-pemenang yang bertuah. Mereka adalah;

1. Dayu M. Selim
2. Arifah Ahamad Dusuki
3. Sharifah

Semua pemenang akan diberitahu melalui email dan sila berikan alamat anda untuk tujuan menghantar hadiah.

Terima kasih kepada semua yang menghantar penyertaan. Silalah singah-singah ke blog kami, insyallah ada rezeki kami akan anjurkan lagi peraduan seperti ini lagi. Tahniah dan terima kasih!

Sony NEX-3 + KIPON + Canon EF 50mm f/1.8 = Sublime!

Kamera DSLR punyai satu kelemahan: besar dan nampak menonjol. Langsung tidak sesuai juka anda mahu kelihatan ultra descrite dan super chick terutama dengan anak-anak. Taklah nampak macam bapa yang beriya-iya sangat mengambil foto anak di taman. Dengan dua sebab di atas saya telah memilih Sony NEX-3 sebagai alternatif kepada DSLR Canon yang sedia ada.

Walaupun Sony NEX-3 ini juga adalah sebuah DSLR dengan sensor APS-C, ia lebih kecil dan nipis dari biasa. Menunya agak mengarut san semua setting pelu melalui menu di dalam kamera dan bantuan beberapa butang dan dail di bahagian belakang kamera. Lensa kit (saya beli kit 15mm f2.8) agak soft tetapi fungsi keseluruhan memang cukup untuk keperluan saya.

Tetapi dengan adanya adaptor KIPON, kamera ini boleh juga menerima lensa Canon EOS. Jadi, Kombo Sony NEX-3 bersama lensa Canon 50mm f1.8 ialah pasangan yang memang secocok! KIPON ada membual penbagai adaptor untuk kemera SLR dan DSLR pelbagai jenama dan jenis yang saya guna ini pula mempunyai iris untuk membolehkan kita kawan kemasukan cahaya secara. Bila menggunakan adaptor ini, semua kawalan adalah dalam mode manual, agak leceh tetapi hasilnya memang membanggakan. Berikut adalah beberapa contoh foto daki kombo Sony NEX-3 menggunakan lens 50mm Canon 50mm f1.8 terus dari kamera.

Car Boot Sale Mark II

Saya (Wonder Stuff, ehem) akan berada di sana bersama Tok Rimau dan Shafiq untuk menjual buku-buku dan majalah yang maha rare. Sila luangkan masa anda dan bawa sekali seluruh keluarga kerana buku-buku yang kami jual merangkumi semua peringkat umur.

Jumpa anda di sana!

ads