Perkara yang anda ingin tahu tentang video editing tapi tak tau kat siapa nak tanya bahagian 2

Friday, November 25, 2011

Berikut adalah sambungan kepada bahagian pertama yang anda boleh baca di sini

5. Saya nak buat video saya nampak 'film look'. Bagaimana caranya untuk dapatkan video dengan profil 'film look' ni?

Okay, sekarang memang popular semua nak buat video dengan produk akhir seperti dirakan menggunakan kamera film dan seperti cerita yang main kat pawagam tu. Apa sebenarnya film look ni? Di sini saya akan kongsi sedikit cara mudah untuk mendapatkan video dengan feel ini tanpa menggunakan semua perisian mahal mahal belaka yang anda boleh guna untuk buat pergi haji kemudian hari.

a) 24p
Setkan frame rate kamera anda ke 24 frame se saat. Jika anda menggunakan kamera DSLR kebanyakkannya memberi pilihan untuk anda merakan menggunakan frame rate yang berlainan, contohnya 25p, 50p, 60p. Jika tiada anda boleh juga pilih 25p.

b) Aspect ratio 16 : 9
Kebanyaakn filem menggunakan aspect ratio ini berbanding format yang lebih popular dan kerap digunakan di televisyen iaitu 4:3.


Video oleh Philip Bloom tentang cara untuk set kamera video DSLR anda

Setting oleh Philip Bloom

c) Profile atau style gambar
Okay bab ini anda kena adjust sedikit profil gambar di dalam kamera anda. Ini hanya boleh dilakukan sekiranya kamera anda mempunyai manual setting yang membulehkan anda set sharpness, contrast, saturation dan color tone.

1. Setkan saturation ke 2 dari 10
2. Turun atau minimumkan sharpness dan contrast (sila lihat foto di atas)

Itu sahaja. Lihat kembali gambar dari kamera anda dan adjust mengikut kehendak anda yang penting, gambar perlu warm dan jangan terlalu vibrant

d) Guna ND filter


Menggunakan ND filter membolehkan saya mendapat dept of field yang sangat shallow dan profil gambar yang warm

Saya banyak terima soalan macam mana saya boleh dapat dept of field yang shallow bila mengambil video di bawah cahaya matahari yang terik? Jawapannya ND filter. dengan ND filter anda boleh ambil video dengan shutter speed 60 dan aperture 1.4 misalnya dengan tiada masalah. ND filter ini sendiri terdapat pelbagai jenis dan saya cadangkan anda beli ND filter jenis boleh laras kerana ia boleh di laras mengikut kecerahan atau keperluan anda



Okay sekarang anda sudah tahu bagaimana untuk buat video dengan 'film look' bolehlah anda buat feature film anda sendiri!

22 episod tutorial asas kamera dslr sekarang di Youtube untuk ditonton secara percuma!


Mulai dari sekarang kesemua 22 episod dari DVD tutorial asas kamera dslr boleh ditonton, malah dimuat turun dari laman Youtube saya. Sebelum ini saya jarang menggunakan Youtube kerana kualiti video agak kurang memuaskan. Sebab itulah saya pilih Vimeo sebagai alternatif kepada Youtube. Walaupun tidak berapa meluas penggunaannya, saya dapati vimeo mempunyai kualiti yang lebih baik. Walaubagaimanapun, ini semua adalah persoalan yang subjektif dan mengikut persepsi dan citarasa seseorang individu, yang sememangnya berlainan antara satu sama lain.

Okay, dengan ini saya mempersilakan anda semua untuk ke laman Youtube saya dan enjoy!

Handbook For English Language Learner (With Malay Translation)

Thursday, November 24, 2011



A very simple and easy to understand book suitable for PMR and SPM students to enhance their English language skill. Design for intermediate proficiency and come complete with Malay translation. 80 pages, professionally printed and perfect bind. Written by an English teacher, the contents of the book are as below;

Chapter 1. Resources and tools.

1.1. Websites
1.2. Softwares
1.3. Smartphone and tablet PC apps
1.4. Classic books and novels
1.5. Games

chapter 2. creating positive learning culture.

2.1. What’s inside your bag?
2.2. 29 ways to stay creative
2.3. Effective speech plan

chapter 3. Basic Grammar.

3.1. Nouns
3.2. Articles
3.2. Determiners
3.3. Adjectives
3.6. Adverbs
3.7. Prepositions
3.8. Conjunctions
3.9. Verbs
3.10. Degree of comparison
3.11. Gerunds
3.12. Active and passive statements
3.13. Sequence connectors
3.14. Pronoun
3.15. Tenses
3.16. Infinitives
3.17. Punctuation
3.18. Direct and indirect statement
3.19. Positive and Negative statements

chapter 4. VOCABULARY

4.1. Prefix
4.2. Suffix
4.5 Word List

chapter 5. sentence construction.

5.1. The basic of writing in English
5.2. Order of word in a sentence
5.3. Subject verb agreement

chapter 6. literature.

6.1. Literary devices
6.2. Dramatic structure

chapter 7. essey writing.

7.1 Components of an essay
7.2 Formats of essay
7.3Types of essay
7.4. Writing a letter
7.5. Informal letter’s format
7.6. Formal letter’s format

How to buy

1. Payment via bank transfer or paypal. Price RM15 excluding delivery
2. Location: Masai, Johor
3. No money back or replacement
4. Delivery using Poslaju please add RM5 and for Pos Express RM3

Bank-in your payment to CIMB account 12320067858528 (Syed Syahrul Zarizi B Syed Abdullah). Please email/mms the payment receipt and your complete address.

Berendam Depan Rumah



Sempena hari jadi Syarifah Aisyah yang pertama, mana dia berikan kiddy pool sebagai hadiah. Tapi yang berendam bukan Aisyah saje tapi abang-abang dia pun sebok berendam sekali.

November 2011 playlist

Sunday, November 20, 2011



The Radio Department 'Heaven's On Fire'. Catchy jangly pop tune with a twist of ian brown-ish vocal style. Yes, heaven is on fire!



Two Door Cinema Club 'Undercover Martyn'



Vampire Weekend 'A-Punk'



Digable Planets 'Pacifics'.



miike snow 'song for no one'.

konvokasyen tadika ihsan 2011

Pantas betul masa berlalu. Ahad lepas telah berlangsung majlis konvokasi Haziq dengan fahim. Seronok jugak tengok budak-budak buat persembahan. keletah diorang sahaja dah cukup menghiburkan walaupun persembahan mereka tu tak berapa menjadi. Yelah, sekadar nak berseronok ye tak? Mak bapak nampaknya yang banyak menyebok, termasuklah kami. Haziq jadi bunga, fahim buat chicken dance. fahim juga dapat award untuk pelajar 4 tahun paling cemerlang. tahniah!

konvokasyen tadika ihsan 2011 from Syed Syahrul Zarizi on Vimeo.

Pergi - Aizat

Saturday, November 05, 2011



Sempena majlis perpisahan mantan pengetua SKOMAS

wait..wait... ada special appearence oleh cikgu zahid!

ShareThis

 

search

My Family

Fadhilah Othman, Syed Haziq Syarifah Aisyah & Syed Fahim.

Ads 200x200

twitter

tutorial KAMERA dslr PERCUMA!

dokumentari dan filem pendek

Followers