Video : JB Writers and Readers Festival 2012

Sorry tak dapat stay sampai Maskara Shorties. Patut dijadikan acara tahunan.

Struktur dramatik atau 'dramatic structure' dalam sebuah cerita

Sesebuah cerita akan melalui 5 peringkat iaitu exposition, raising action, climax, falling action dan resolution. Walaubagaimanapun, ia tidak semestinya mengikut urutan tadi kerana ia mengikut olahan sang pengarah yang kadang-kala menpunyai idea tersendiri dalam menyampaikan cerita. Untuk menceritakan apakah itu struktur dramatik, saya menggunakan cerita Hantu Kak Limah Balik rumah sebagai contoh atau case study

Eksklusif! Unboxing Pocket Cinema Projector – projektor kecik molek bersaiz telapak tangan anda!

Oklah, tajuk tadi mungkin ada sikit misleading. Sebenarnya tidaklah eksklusif mana pun tapi yela, teruja ni sebenarnya nak bukak kotak projektor kecil molek bersaiz telefon bimbit. Memang sama cantiklah kata orang tu kalau duduk sebelah menyebelah dengan nokia lampu picit saya ni ha. Saya beli projektor ini sebenarnya kerana keperluan saya sebagai pengajar. Di sekolah ada bilik media dan ada projektor yang boleh diguna pakai dan pinjam tetapi tahu-tahu sajalah, benda sikit nak kongsi dengan ramai guru-guru lain. Jadi saya pun cari alternative lain. Nak beli yang besar tu mahal pulak. Tu satu hal, saiz pun besa. Tak style langsung. Nak bimbit buku rekod mengajar, buku teks, kotak pensel saya yang besar bagak bagai tu – mana cukup tangan nak bimbit laptop dengan projektor. So saya singahlah Ebay dan beli projektor comel ni

Okay, kita tengok dulu foto unboxing. Video review akan menyusul kemudian. Jenama apa? Ha, takda brand, China made.



 Fuh, betol ke boleh masok poket ni?




 Keyboard dan mouse dijual berasingan 




How To Plan And Be An Effective Public Speaker

Public speaking atau berucap dikhalayak ramai memerlukan kebolehan dan tahap keyakinan yang tinggi - dan juga perancangan yang rapi. Kadang-kadang tu bukan kita tak boleh cakap depan orang ramai tapi tak rancang dengan betul. Bila tak rancang, mulalah kalut, gelabah, keluar peluh jantan semua. Ha, sama la, saya pun kadang-kadang gitu. Jadi di sini saya ingin berkongsi tips dari Rudolf F. Kathleen S Verderber & Verderber Di dalam buku mereka "Cabaran Pertuturan Berkesan" tentang cara merancang ucapan yang berkesan.

Foto di Legoland, Nusajaya

Semasa cuti 31 Ogos lepas, kami sekeluarga sempatlah singgah ke Legoland. Masyalallah ramainya umat, rupanya hari tu adalah Family Day untuk semua pekerja Legoland! ingatkan dah buka kepada umum, belum lagi la. dapatla posing-posing dekat main entrance. Jadilah, nak masok, mahal!








Foto Sambutan Kemerdekaan Malaysia ke 55 di Dataran Bandaraya Johor Bahru

Semasa kecik, mak selalu bawa saya menonton perbarisan hari kebangsaan kerana arwah walid selalu turut serta dalam perbarisan. Keluar awal pagi dan panas terik dan hangat matahari yang menjamah kulit hanya tuhan yang tahu bagaimana pedihnya. Saya masih ingat ada masa saya dengan mak naik bas ke bandar. Masa pulang jalan pula jem. Itulah serba sedikit memori sambutan hari kebangsaan masa saya kecil

Hari ini saya dah besar. Dan saya faham kenapa mak sangup harungi semua itu untuk hari istimewa negara kita yang datang sekali sahaja dalah setahun ini
















Panduan menulis karangan SPM kertas 1 section A : Directed Writing


Beberapa minggu lepas saya ada menulis panduan bagaimana hendak menulis karangan Bahasa Inggeris SPM section B : Continuous Writing. Di sini saya akan sambung apa yang saya mulakan dengan berkongsi cara menulis untuk section A : Directed Writing

Secara amnya, Section A lebih mudah dari section B kerana ; isi telah diberi. Anda hanya perlu pilih format karangan yang betul dan kembaNgkan isi-isi penting yang diberi. Karangan yang baik juga perlulah mempunyai continuity dan kesinambungan yang baik antara kesemua isi-isi karangan tersebut 

A : Preparing a draf (Menyediakan rangka karangan)

Langkah 1: Kenalpasti format karangan.

  1. Surat rasmi (Formal letter)
    1. Mesti ada alamat pengirim, penerima, tarikh, perkara, tandatangan dan nama
    2. Semua terletak di sebelah kanan
  2. Surat tidak rasmi (Informal letter)
    1. Mesti ada alamat pengirim dan tanda tangan pengirim
    2. Semua terletak di bahagian kiri
  3. Laporan (Report)
    1. Mesti ada tajuk nama penulis, pangkat, nama organisasi dan organisasi
    2. Tajuk digaris dan di bahagian atas sebelum isi laporan
    3. nama penulis, pangkat, nama organisasi dan organisasi di akhir laporan sebelah kiri
  4. Artikel (article)
    1. Seperti karangan biasa
  5. Ucapan (speech/talk)
    1. Dimulakan dengan ucap selamat (salutation) kepada hadirin, perkenalkan diri dan sebab berucap
Langkah 2: Kembangkan semua points (isi)

Untuk karangan berpandu, isi karangan telah diberi tetapi pendek sahaja dan dalam bentuk points. Anda perlu kembangankan lagi isi karangan dengan menambah beberapa perkataan atau beberapa ayat untuk setiap isi yang diberi. Untuk memastikan struktur bahasa adalah betul, anda harus mematuhi subject- verb agreement.

B: Start writing an essay (Mula tulis karangan)

Langkah 5 : Mula menulis karangan anda. 

Pastikan karangan anda mempunyai;
  1. Introduction (Pendahuluan)
  2. Body (Isi)
  3. Ending (Penutup)
Bagi report (laporan) dan semua isi penting dimasukkan kebahagian introduction.

Bagi letter, specck/talk  (ucapan)  dan article (artikel) isi penting semua isi penting (5W1H) di masukkan kebahagian body
Di bahagian Introduction, anda mesti nyatakan;
  1. Tajuk karangan anda
  2. Definasi tajuk karangan anda
Di bahagian body, bahagikan semua main points kepada beberapa perenggan dan perenggan-perenggan itu pula akan diisi dengan sub points yang telah dikembangkan isinya

Di bahagian ending, anda perlu membuat kesimpulan karangan anda. Ia perlulah merangkumi segala main points yang telah anda bincangkan dalam perenggan-perenggan sebelumnya.

Langkah 6: Hubungkan semua points dengan sequence connector.

Gunakan sequence connectors untuk permulaan setiap perenggan.
  1. Firstly
  2. Next
  3. Later
  4. After that
  5. Finally
Langkah 7 : Periksa ejaan, jumlah perkataan dan format karangan anda. 
Pastikan ia mengikut kehendak soalan. 

 

© 2013 Syed Syahrul. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top