Apps tutorial belajar kamera DSLR untuk Android. Oleh Syed Syahrul Zarizi

Ini adalah aplikasi yang merupakan himpunan video tutorial belajar kamera DSLR yang dulunya boleh didapati dalam DVD, youtube dan kini dalam bentul apps untuk peranti Android.

Merupakan percubaan pertama saya dan masih diperingkat beta. Harap dapat membantu serba sedikit, terutama yang masih baru menggunakan DSLR. Cari sahaja 'belajar kamera DSLR' di Google Play Store.

Terima kasih pada Shafiq Mustapa yang telah banyak membantu dalam menghasilkan apps ini

Bagaimana caranya untuk mendapat sijil CSWIP?

Sepertimana yang pernah saya tulis berkenaan 16 kerjaya dengan pendapatan tinggi tanpa perlu ijazah Universiti di Malaysia, ada yang bertanya bagaimana caranya unuk mendapatkan sijil CSWIP, CSWIP adalah sebuah badan yang menyediakan skim pensijilan yang diterima diseluruh dunia dalam bidang kimpalan, pemeriksaan dan 'non destructive test' atau NDT.

Untuk mendaptkannya anda perlu menjalani kursus dan ujian khas. Untuk maklumat lanjut anda boleh lawati www.twisea.com atau www.mindt.com.my. Saya difahamkan ada banyak agensi kerajaan, sebagai contoh ipta dan swasta yang mneyediakan biasiswa atau menjalankan latihan pensijilan di bawak kelolaan CSWIP

Home - CSWIP Certification Scheme for Personnel

Apps pilihan. LEGO DUPLO

Siapa yang tidak kenal atau pernah dengar permainan popular LEGO, lebih-lebih lagi mereka baru sahaja membuka taman tema yang pertama di Asia terletak di Nusajaya, Johor.

DUPLO adalah jenama LEGO untuk kanak-kanak berumur 11/2 hingga 5 tahun. Berbeza dengan LEGO, DUPLO mempunyai bentuk brick dan mini fig yang lagi besar dari biasa dan semua permainan dibuat tanpa sudut yang tajam. Ini tentunya untuk keselamatan kanak-kanak.

Untuk memenuhi permintaan ramai, mereka telah membuat apps permainan DUPLO yang sememangnya disasarkan untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun.

Selain dari permainan, ia juga mempunya video pendek untuk kanak-kanak. Permainan ini mempunyai naratif dan grafik yang baik. Anak saya sangat terhibur bermainan permainan ini. Saya rasa kanak-kanak yang pernah bermain apps ini juga akan setuju.

Soalan trivia. Apakah kelebihan air berkarbonat?

Kebanyakkan air tenaga mempunyai 1. Rasa yang amat pelik. Ya, macam bateri pun ada 2. Berkarbonat 3. Mulut botol yang sangat kecil.

Sebab itulah saya suka air botol Gatorade kerana ia adalah anti - tesis kepada ketiga-tiga perkara di atas. Walaupun rasanya macam air sirap yang dijualndi kantin sekolah, itu hal kecil. Old skool apa.

Apps pilihan. Apps untuk kanak-kanak belajar menulis

Dengan adanya telefon pintar dan tablet dengan fungsi 'touch screen', kanak-kanak turut mendapat manfaat kerana mereka dapat berinteraksi dengan paparan screen secara langsung. Tiada lagi tetikus, tiada lagi papan kekunci.

Aplikasi Belajar Menulis ini sangat mudah digunakan dan sesuai untuk kanak-kanak pra sekolah khususnyan belajar mengenal huruf dan skil menulis abjad.

Walaupun ada kalanya abjad yang ditulis tidak mengikut bentuk abjad yang dipaparkan, ia masih lagi, pada saya, berjaya mencapai matlamatnya iaitu mengajar kanak-kanak menulis dan mengenal abjadTake a look at "Belajar Menulis"

Apps edit foto paling osem-maha-hebat-paling-power. Okay, mungkin saya teremosi tadi anda patut cuba Snapseed

Sejak berkecimpung dalam bidang menggunakan telefon pintar ini, banyak sungguh apps yang telah saya cuba. Banyak yang cuma 'hype' sahaja yang lebih, tetapi fungsi sebenar amat mengeciwaaakan.

Sementara pengguna Android menunggu apps Camera Awesome yang popular dikalangan pengguna iPhone dilancarkan untuk Android, apa kata anda cuba Snapseed.

Pada cubaan pertama agak janggal. Anda kena 'pinch' dan 'swipe' dengan kadar yang agak huru hara untuk menggunakannya. Tetapi setelah menyesuaikan diri, saya rasa apps ini bagus kerana kualiti efek yang diberikan adalah bermutu. Tidak terlalu rumit dan efeknya nampak pro dan tidak generik seperti apps foto yang ada di luar sana.

Okay, cuba jangan tak cuba!

Fahim dah 6 tahun

Hari ini 1 Januari 2013 genaplah usia Fahim 6 tahun. Dia punya semangat nak skolah, mengalahkan bapak dia! Ini foto masa kami makan di Warong Saga tempoh hari

ads