Fakta menarik tentang orang Johor

Orang Johor ( yang 'true' Johorian sebut JOHO, pastu setiap ayat ditamatkan dengan 'ekkk') mempunyai lenggok bahasa yang tak kurang menarik. Kami tak punya lorat tetapi bahasa kami tidak kurang berwarna warni jika dibanding dengan bahasa negeri2 lain. Sebagai contoh:

Gebar = Selimut
Gerobok, Gobok = Cupboard or almari. (tak kiralah untuk simpan kain baju ke, pinggan mangkok ke)
Jajan = Munchies/snacks/junk food
Bigar/Bigor = gila-gila (Contoh: Apek Senario tu macam budak BIGOR ekk?)


lagi fakta-fakta menarik tentang orang Joho

14 comments:

Azmeen said...

Bigor tu baru jer start, mula dari lewat 80-an, awal 90-an.

Yang jajan tu betul ke? Rasanya bukan style Johor.

Anonymous said...

Saya pun org JOHO gak and I'm proud to be a Johorian. Tapi saya pun sependapat gak dgn Azmeen, rasanya 'jajan' tu tak berapa 'Joho' ler...kalau perkataan 'ek' tu yelah. Lagi satu, kita selalunya sebut 'sangap' bukannya menguap ek:).

raden galoh said...

oooo...syedshahrul asal Joho ekkk...

I ada kawan yang suka sebut memole (mula-mula) and rambuktan (rambutan)...tu stail cakap orang Johor gak ekkkk

syed syahrul zarizi said...

Jajan saya rasa asalnya dari Jawa dan digunakan secara meluas oleh orang Spore dan selatan johor.

chuel said...

endut? jom berendut!

syed syahrul zarizi said...

Old skool tu chuel

pipiyapong said...

saya orang pahang.tapi kenapa saya panggil selimut sebagai gebor?

mama_haziq&fahim said...

belenggeng = tak pakai baju

contoh ayat:
Suami saya suka belenggeng di rumah.

Hehehe.. lariiiiiiiii

syed syahrul zarizi said...

Pipi : Baik check balik lu punya root. Bia benaaa

L said...

salam. jom join johorean blogger club.

aji_ibanez said...

jajan,bigor,belenggeng tu mmg famous jhr.suma tu guna bhsa jawa.mmg d jhr,70% keturunan jawa.aku bgga jd org jhr

Anonymous said...

lidas - rasa lidas lepas makan nanas.

bangga jadi orang johor. walau dah bermastautin di selangor, johor tetap di hati..

Anonymous said...

vuitton replica series is designed by three famous designers who represent the fashion trend. As well known, louis replica stores are all over the world. Wherever you are, you could get the genuine and fashionable louis vuitton replica with the reasonable price.

longge said...

There is no limit to the amazing styles of christian audigier . Their own products are designed for the young and fashionable. You will have difficulties choosing among the wide selection of hardy shirt , shirts and hardy shirts . Manufactured using the most durable and comfortable material, you are guaranteed of excellent quality hardy shirt at affordable prices.

You will find that today the rage is very popular in skate shoes are now going out of style, and Hogan skate shoes are adjusting easily to this. Because Hogan scarpe uomo already has some Hogan skate shoes that are in the punk-rock style that many skateboarders today are looking for. Hogan scarpe donna transition to their new Hogan uomo skate shoe look is occurring so easily today because in the late 1990s when the fashion trend started they were able to experiment by re-issuing some of the earlier skate shoe models that they had.


You can use the corresponding jack to connect the PPERFECT STRANGERS player to your home TV or entertainment system. Although the Durabrand PPERFECT STRANGERS DVD doesn't include earphones, PERFECT STRANGERS DVD COLLECTION does come with several accessories - including a battery that appears to be of much higher quality than those in more expensive units.

ads