70 weblog paling popular di Malaysia

IKLAN


Tutorial Asas DSLR boleh di pelajari di sini atau anda beli DVD yang boleh dipesan di sini

Blogging atau budaya menulis jurnal atas talian adalah satu fenomena yang berkembangan hasil dari kemajuan pesat teknologi internet. Ia mudah untuk digunakan dan tidak melibatkan sebarang kos tambahan atau skil. Sehingga kini, kadar celik komputer dikalangan warga belia di Malaysia (bawah 40 tahun) terutamanya di kawasan bandar adalah amat menggalakkan. Kanak-kanak makin terdedah dengan internet. Harga komputer yang semakin murah dan kemudahan internet yang semakin berleluasa banyak membantu kepada berkembangan budaya menulis blog (singkatan untuk weblog)

Menurut Pew Internet study dianggarkan 11%, atau 50 juta pengguna internet adalah pembaca blog. Menurut data Technorati , terdapat 75,000 blog baru dalam sehari dan 50 000 blog dikemaskini setiap jam

Saya pasti, semua orang berminat untuk mengetahui apakah weblog yang paling popular di Malaysia. Waaupun ada antara kita sudah ada jawapannya tapi saya belum jumpa satu bancian rasmi mengenainya. Bermula dari idea Priyadi, seorang penulis blog Indonesia yang sebelum ini berjaya mengumpulkan 100 blog paling popular (beliau menggunakan istilah ‘top’) di Indonesia, saya cuba mengumpulkan blog-blog oleh warga Malaysia untuk dibanci bagi mendapatkan weblog yang paing popular di Malaysia.

Semua weblog yang terlibat di dalam bancian ini dipilih secara rawak dari beberapa sumber iaitu petalingstreet.org, jurnal.biz dan malaysiatopblog.com. Ada juga weblog yang diambil dari sumber peribadi, del.icio.us/syedsyahrul/malaysiablog iaitu himpunan weblog sahabat atau pilihan yang dikutip dari ruang siber dari masa ke semasa. Walaupun jumlah semua weblog dari semua sumber ini berjumlah ribuan, hanya segelintir kecil sahaja yang terpilih. Ini kerana ada weblog yang sudah tidak aktif, dan tidak kurang juga yang tidak mempunyai data dari Alexa.com mahupun Technorati. Ada pula segelintir yang mempunyai ranking terlalu besar untuk disertakan.

Kriteria pemilihan untuk bancian ini tidak sukar. Ia mestilah weblog yang dikendalian oleh rakyat Malaysia. Untuk mendapatkan data pula, saya menggunakan enjin pencari Alexa.com dan Technorati.com. ‘Traffic rank’ Alexa.com adalah berdasarkan sejarah atau maklumat yang dikumpul untuk jangka masa 3 bulan.


As a first step, Alexa computes the reach and number of page views for all sites on the Web on a daily basis. The main Alexa traffic rank is based on the geometric mean of these two quantities averaged over time (so that the rank of a site reflects both the number of users who visit that site as
well as the number of pages on the site viewed by those users). The three-month change is determined by comparing the site's current rank with its rank from three months ago.

Alexa juga ada kekurangannya. Contohnya, untuk sesetengah laman web seperti diaryland.com dan blogdrive.com, enjin pencari Alexa gagal berfungsi. Alexa.com gagal mengenalpasti ‘syedsyahrul’ dari syedsyahrul.blogdrive.com dan hanya akan menunjukkan keputusan untuk blogdrive.com.

Technorati.com ialah enjin khusus untuk weblog. Mereka mendakwa sedang menjejaki 41.3 juta weblog dan 2.4 billion ‘links’. Cara mereka memberi ‘ranking’ kepada setiap weblog ialah berdasarkan jumlah ‘link’ yang membawa kepada atau merujuk kepada sesebuah weblog itu. Contohnya, sekiranya weblog ‘A’ mempunyai 100 ‘link’ yang merujuk kepadanya, manakala weblog ‘B’ mempunyai 20, Ranking ‘A’ adalah lebih tinggi dari ‘B’

Keputusan bancian ini disusun berdasarkan ranking dari Alexa.com manakala nombor di dalam kurungan merujuk kepada ranking dari Technorati.com. Maaf sekiranya ada weblog yang sepatutnya disertakan dalam bancian ini tetapi tidak ada dan sebarang maklum balas adalah dialu-alukan.

Kenapa 70? Kenapa tidak 50 atau 100? Kenapa tidak.

Ranking
Blog Name
Alexa Traffic Rank
Technorati Rank

1 - Liew CF
18,400
2,060 (4)

2 - Paul Tan
29,925
2,958 (5)

3 - Jeff Ooi
35,419
1,234 (3)

4 - TV Smith Dua Sen
38,579
9,040 (14)

5 -Kenny Sia
45,117
194 (1)

6 - Huai Bin
124,115
4,775 (7)

7 - Lim Kit Siang
141,978
527,346

8 - Shaolin Tiger
148,110
5,206 (8)

9 - Brand Malaysia
151,993
6,417 (11)

10 - Rojaks
162,679
6,542 (12)

11 - MGG Pillai
194,378
-

12 - Sultan Muzaffar
198,013
6,256 (10)

13 -Minishorts
251,222
5,271 (9)

14 - Suanie
259,947
8,709 (13)

15 -Peter Tan
324,168
23,836 (22)

16 - Blog.mypapit.net
391,744
59,787 (40)

17 - Afdlin Shauki
416,364
1,010 (2)

18 - Faisal Tehrani
419,026
1,204,425

19 - Fireangleism
419,576
11,060 (15)

20 - IreneQ
482,936
17,463 (21)

22 - Yasmin the storyteller
524,548
3,110 (6)

23 - Kris Khaira
547,564
527,346 (61)

24 - Gelihati
547,649
70,623 (42)

25 - Jee’s life
647,710
42,699 (35)

26 - Mak Andeh
680,561
30,020 (29)

27 - Kimberlycun
814,396
14,147 (20)

28 - Volume of Interactions
823,730
57,882 (39)

29 - Muid Latif
870,671
121,461 (48)

30 - Sashiweb
881,105
33,590 (30)

31 - Patrick Teoh
978,469
11,601 (16)

32 - leez
1,052,619
78,706 (43)

33 - Ricecooker
1,110, 514
25,418 (23)

34 - Buku Nota
1,180,326
37,221 (32)

35 - Nizam Zakaria
1,323,222
12,300 (17)

36 - Seni Kami
1,439,347
28,956 (26)

37 - Badrul After Six
1,506,938
39,854 (33)

38 - Shahrizal
1,600,480
-

39 - Arsyan
1,646,066
-

40 - Mohd Ismail
1,673,338
105,233 (46)

41 - Najahnasseri
1,752,470
212,456 (55)

42 - Tengku Mohd Ali
1,840,155
27,504 (25)

43 - Sinaganaga
1,976,388
28,956 (27)

44 -Makansakan
2,132,523
-

45 - Adib
2,555,758
52,944 (38)

46 - Rizainuddin
2,741,383
161,515 (52)

47 - Syed Syahrul
3,201,037
212,627 (56)

48 - Salinan karbon
3,294,535
229,206 (57)

49 - Abdullah Jones
3,646,422
29,478 (28)

50 -Cik Daun
3,732,414
92,114 (45)

51 - Pakdi
4,315,191
13,207 (19)

52 - Kumprinx
4,762,733
121,461 (49)

53 - From This day
4,773,910
172,144 (53)

54 - Paichowan
4,890,247
68,147 (41)

55 - Jongkang Jongket
5,648,324
296,666 (58)

56 - Tipah Vogue
6,272,151
12,715 (18)

57 -Kembara Artrevolt
6,334,052
-

58 -Honey Biru
6,459,250
41,770 (34)

59 - Makcik Nab
6,519,805
-

60 -Seniman jalanan
6,577,013
1,204,425 (62)

61 - Tok Rimau
6,611,733
27,446 (24)

62 - Juandanza
-
35,750 (31)

63 - spyz
-
44,887 (36)

64 - Jiwa Rasa
-
46,096 (37)

65 - Dugong senyum
-
81,678 (44)

66 -Screaming sonic
-
115,765 (47)

67 - bilik
-
151,719(50)

68 - Awan Putih
-
151,860 (51)

69 - Klubbkidd
-
184,059 (54)

70 - Figurasi
-
459,962 (59)

71 - Faizal Riza
-
460,301 (60)

Tags: , ,

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

126 comments:

Paul Tan said...

you can't rely on alexa for traffic rankings as alexa mainly tracks US traffic.

syed syahrul zarizi said...

Thanks for the input. at least we can see the trend now. majority of the search engine out there focus mainly on english-language websites

Jee said...

Interesting, you must had took hours to compile the list, bravo.

Yes there are at least a few 'big' bloggers missing, particurly those on blogspot and xanga..

Yet for fun and just information purpose, it's a great list :)

Kumprinx said...

ko memang champion lah..

Priyadi said...

I'm glad to be of an inspiration and congratulations for your compilation.

However I think you are still missing quite a lot of Malaysian blogs. #70 in Indonesian chart (now maintained by Hericz and hosted in http://www.hericz.net/peringkat/) has Technorati rank of 56273. In your Malaysian chart, however, the least ranked blog has Technorati rank of 1,204,425.

Because Malaysia has far better Internet infrastructure than Indonesia, I'd think #70 in your list should be at least better ranked than #70 in Indonesian chart.

Priyadi said...

oh yeah, you should really sort them by Technorati rank rather than Alexa's :)

syed syahrul zarizi said...

Priyadi : Thanks for the kind feedback. I do feel my list is not near as comprehensive as I would like it to be. Malaysia does have better infrastructure then Indonesia (I guess) but as a country, we are smaller than you and that translates to fewer readers. I will improve the list, thanks!

syed syahrul zarizi said...

Jee : Maybe we'll be seing you top of the chart soon :)

__earth said...

cool effort but I think the ranking needs tweak. I can't believe that our twins Rajan and Menj are not in the ranking! =p

Seniman Jalanan said...

salamyou're truly a dedicated person....
keep up the good works....
congrats...
and suprised that my blog and artblog were listed in this list...
sure you done a lot and must be tired for that, take a rest now bro....hahahah...

tq arr jiji.

bali said...

artikel yang sangat menarik ! ranking tu tidak betul-betul tepat, ada blog popular yang tidak tersenarai, teruskan mengkaji trafik blog malaysia dan pembangunan blog yang lain ;)

Wingz said...

phuhlamak!!! nombor sepuh sial!!! kembang buntut aku!!!! lol

suanie said...

I think Alexa is not that accurate. Technorati is fine, when you want to find out who is linking to you. It cannot be used to gauge the popularity of one's blog, if you are looking at daily traffic.

But thanks for the include :)

Faizal said...

kupasan yg cukup menarik ... terima kasih atas usaha ini ... walaupun masih ada serba sedikit kekurangan tetapi satu permulaan yg baik utk perkembangan blog2 dr Malaysia ...

Faizal said...
This comment has been removed by a blog administrator.
syed syahrul zarizi said...

wingz : everyone love rojak, right?

Bali : Terima kasih. Masih terlalu banyak kekurangan. Akan memperbaiki dan menambah blog2 yang tercicir dalam bancian akan datang

Suanie : love your blog. Yup basically both engine approach to ranking is different. That is why I put both. Thanks!

szakif said...

blog aku takde nak marah bley~ muahahha~ maka tahniah kepada mereka yag tersenarai... yang lainnya, (cam aku) sila berusaha lagi...

ShaolinTiger said...

Good post, it gives some indication of the ranking.

Like Paul said, it's not foolproof, as Alexa is mostly used by untechy people, as you need the toolbar installed.

Another good ranking method is incoming google/yahoo/msn links.

Cheers

KY said...

based on alexa, i'm 394,020, good enough for 16, not bad. 12,532 on technorati rank would be at 18. Pretty consistent I think.

mohdismail said...

hehe..usaha yang sgt bagus..bukan senang nak buat rank secara manual ni..heh..tq..

Anonymous said...

Wah, best senarai ni, very impressive

mypapit said...

Mesti amik masa yang lama untuk kumpul listing/ranking blog ni... anyway terima kasih!

ShaolinTiger said...

BTW My URL is http://www.shaolintiger.com not http://shaolintiger.blogspot.com as you have listed.

rulan awan said...

hmmm ....

Kamigoroshi said...

It shows one thing, the absolute Malaysian blogosphere is just way too big. I'm ranked 18,403 in Techorati and 850,706 in Alexa though.

syed syahrul zarizi said...

kamigoroshi : I agree and to compile each and every one is not easy. But really appreciate the comments and feedback!

shaolintiger: Thanks, point noted. I have corrected your url.

Ky:Yup, I've just checked it, sorry though that i kindda overlook it. I will surely add in my future survey

MohdIsmail: Fuh, boleh tahan hang!

szakif: mana tau besok2 boleh masok top ten pulak, sape tau :)

gaman said...

Hey I should be included on the list... I am number six based on Alexa ranking. Oh well, never mind, I am not complaining.

Anyway, good post.

Anonymous said...

you missed out a very important blog

Leng Mou (http://lengmou.blogspot.com) has an Alexa ranking of 183K and it is also a very fast growing blog with hundreds or thousands of readers in spite of it being only 6 months old.

Palmdoc said...

Malaysian Medical Resources:
http://medicine.com.my/wp

Alexa Rank:
258,062
Technorati Rank:
53,046

Can I be on your list? ;)

Bukunota said...

terasa popular pula walaupun hanya duduk nombor 33 (lucky number?).

tapi yg sebenornya, ramai yg terbabas masuk ke blog Bukunota sebab keyword "panas-panas".

Jiwa Rasa said...

Shahrul,

Salam. Terima kasih kerana senaraikan blog saya.Walaupun banyak lagi blog yang lebih bagus tiada dalam senarai, ini sudah satu permulaan yang bagus!

Tahniah.

lainieyeoh said...

it's actually fireangelism.com :)

syed syahrul zarizi said...

buku nota : itu ke rahsianya? dah tak rahsia lagi la kalau dah bagi tau :)

Jiwa Rasa : Jenih tau mengumpul data. akaahakah

lainieyeoh : Aiyah, consider sattle already, thanks!

Palmdoc : Thanks for that piece of information, point noted and will improve it.

Bukunota said...

ha ha ha. open secret? boleh rujuk webstats4u.com

keyword mengesahkan apa yg orang malaysia cari2 dalam blog/web :)

LeeZ said...

tak sangka i no. 31??!!! ada ker orang baca blog i???

Malaysia Property said...

wow...an extensive list
thankx

bibliobibuli said...

this is great! discovered some new places to waste time

think i should cancel my newspapers ...

syed syahrul zarizi said...

leenz : ada kut baca, kalau tak takkan banyak hit!

Malaysia Property & bibliobibuli : Thanks but still need alot of improvement & support!

suanie said...

Or you can compile a list, "My favourite 70 Malaysian blogs and I am willing to cook for them and buy them beer forever and forever" . That way it's your opinion and no one can bug you with "but.. but.. so and so is missing!!!!" It is not easy to make a definite on something like this.

Or you can start reviewing blogs then tell the owner that you did this.

Or you can just buy me beer :P :P :P

cikguonline said...

Wa bila lah blog aku leh tersenarai ye

syed syahrul zarizi said...

Suanie : It is my list but I do want to keep it short and thight. But It good with everyone giving their opinion and reminding the things that i've overlooked, blogs that i did not include. It's cool!

Anonymous said...

fuhh...mesti penat nak buat senarai macam ni :)

munira said...

Ape-ape pun list ni tak lengkap lagi. Beberape Big Blogger tak tersenarai, contohnye http://muaturun.blogspot.com/ dll

Teruskan usaha lagi

esis said...

good job dode.

syed syahrul zarizi said...

maybe i should made a second survey, what did you guys think?

Bryan said...

It's a good start for a list like this. :)

By "popular di Malaysia", you mean lots of Malaysians know about the blog? If yes, I suppose both Alexa and Technorati do not indicate that.

I agree with suan that the ranking cannot be used to gauge the popularity of a blog. I guess it's quite hard to define the popularity of a blog, unless you state that it's ranked in term of what, what and what. Anyhow, I think the word popularity is quite ambiguous.

Appreciate your hard work anyway. Keep it up!

syed syahrul zarizi said...

bryan : That's a great idea, you mean divide them to sub-categories right? Like personal, tech, etc. That way the result should be more convincing. The sample set have to be big and it will take more time and should have the full support of all bloggers involve. Not a bad idea at all, thanks. Maybe i'll do it in the future.

tipahvogue said...

check website4u.com, nampak ramai sangat orang masuk blog tipah thru blog syedsharul nih....

baca punya baca, rerupanya blog tipah tersenarai antara 70 yg popular. auuuuwww...tak sangka you!! ahaksssss

toche memanyak kat syed syahrul ek!!! peace!!!

syed syahrul zarizi said...

bertambah2 vogue la akak kita?

kiezamy said...

err..think u got no 26th twice ke?

syed syahrul zarizi said...

eh ya lah. camne nih? terlebih? thanks

Dhani said...

huih. BILIK pun ada gak. terkejut gak skit2. hehe. :P

MA said...

Thanks for the include.

Makes you feel seram - like WHO is reading my blog, eh ?

Aiyoyo....

:-)

syed syahrul zarizi said...

dhani : Blog EMO itu bagus. tak gitu?

Mak : saya, saya!

Dhani said...

Dhani: blog saya EMO ke mak?


Mak: chaotic emo rabak gila meroyan!


orang sebelah dhani: hehehehe. ;P

NaSh said...

ntah biler ar blog aku nak tmasuk dlm tu ek

ikoko said...

Mungkin suatu hari nanti.. blog ko pasti akan tersenarai kat sini..

skali skala said...

ingat kata cikgu, usaha tangga kejayaan :)

Fahroe said...

Kene letak Ah Beng punya blog nih.. wongahbeng.blogspot.com. Baru betul.

syed syahrul zarizi said...

haha, no hal punya..

kris said...

Thanks for putting this list together.

Like the others said, I think it can be more accurate. I didn't expect to be at #23 and I don't think I would be if it were more accurate.

syed syahrul zarizi said...

yup. I agree. Thanks for the comment.

blackpurple said...

Walaupun bancian ini mungkin belum tepat bg menggambarkan keseluruhan blog2 yg wujud di Malaysia tapi satu usaha baik dari anda....Tahniah...!!!

ka1blog said...

Betul ke nih.. Aku pun baru belajor bende alah bloging nih... Baguih jugak
tips kau ni.. Time kaceh... Mane nak cari reliable punya Blog template yang baguih macam ko nih...?:)

syed syahrul zarizi said...

Tengok depan : thanks. Kalau nak template, banyak website kau boleh dapat. Aku punya template buat sendiri. Simple je. nak template, sila tengok blogger-templates.blogspot.com

al-kahfi said...

visit also:
http://zaytun.blogspot.com
http://nii-alzaytun.blogspot.com
http://gerakankahfi.blogspot.com

syed syahrul zarizi said...

New list coming up soon, Tq

the famous 1 said...

Try this is you dare:
It is about - A Civil War, is coming to Malaysia, No Islamic State will be allowed.

Read it, post to it, it is NOT sensored, never will be, can't be.

Created by the Famous Encantoman for Malaysians who have had enough and can't stand no more!

Step up be counted, pro or con is allowed,
Read the rules first.
Let the chaos begin.
Again that BLOG is located at:
http://malaysiasucks.blogspot.com/index.html

Leader DCL said...

Salam Semua ...Kenapa website www.hidupsihat.com tak termasuk ranking ya???

Sarah Mohd Shukor said...

ya rabbi.. rajinnya bro buat kajian. lengkap sumber n jumlah kunjungan. mantap ni.

Tip kecantikan dan kesihatan said...

saya tertarik dengan blog anda dan usaha anda. dan saya ingin menjadi sebahagian daripada anda. good luck k.

kun izzul said...

hi...can we exchange our site link..i already put your's in mine...
http://blok-batu.blogspot.com/

Anonymous said...

http://mengkebang.pas.org.my/

idup islang!

Hadi said...

Interested subscribe a new astro???

~Now just RM30 installation!!!
~Also got the free decoder
~The package you can choose by yourself
~We have a lot of package
-Family
-Movie
-Dynasty
-Sports
-News
-Fun
-Learning
-Variety
-And many more!!!!





~Interested pls call my astro office number(03-74919800) and find me Hadi!! or you also can contact my mobile number at 019-9581491
**Office hour(Monday to Thursday=9am to6pm) and (Friday =9am to 5.30pm)

~All Malaysian in any state or place can register with me.. straight to the Astro Office staff!! (Foreigner also can apply it)

adam78 said...

Anda sering gagal dalam perniagaan,percintaan,kenaikan pangkat,kurang populariti,sentiasa kesempitan wang,diganggu makhluk wujud atau ghaib dan ingin menaikkan Nur Aura sila layari laman ini > http://alammistik98.blogspot.com/
mungkin di sini ada bahan mistik yang boleh memberi anda harapan.

Anonymous said...

Survey

Ini satu-satunya Program Survey Online di Internet yang bayar ahlinya
untuk jawab soalan survey. Ramai yang tak percaya kan? Tapi saya
percaya. Kenapa? Sebab ramai kawan2 yang dah join DAN dapat
bayaran. saya pun mula-mula tak percaya. Tapi, kalau kita cuba, tak
mustahil kan? So, mari kita mencuba hari ini.

Macam mana nak Join Program Survey Online ni? Tak susah. Ikut je
arahan di bawah ini :

1. Mesti ada akaun Paypal. Tak ada. Boleh register dekat sini : www.paypal.com
2. Pergi ke laman web ini. Namanya AWsurvey.com.
3. Register dan isi apa-apa yang berkaitan.
4. So, lepas itu. Anda boleh jawab soalan survey yang sangat mudah.
5. Tak sampai 1 jam, anda dah boleh dapat $27 usd.(RM96.00). (Terutamanya untuk
bulan ini )
6. Promosi pada kawan-kawan. 1 orang = $1.25 dollar.(RM4.40)
7. Minimum payout adalah $75(RM268.00)
8. Tapi $25 untuk processing fee. So, bila kita withdraw. Kita cuma
dapat $50 (RM180.00)sahaja.

Susah? Mudah kan? Aku tak berani jamin boleh jadi kaya tapi ramai yg
dah dapat payout dari program survey ini. So, tepuk dada. Tanya
seleralah..

Ps: Usaha itu tangga kejayaan. Jangan beri alasan lagi..:)

$6.00 Welcome Survey After Free Registration!

ash said...

PENDAPATAN LUMAYAN(RM 1,000 - RM 5,000 seminggu)

1. Pendapatan lumayan (RM 1,000 - RM 5,000 seminggu)
2. Tidak perlu jual produk
3. Terbuka kepada yang telah / tidak bekerja (berminat)
4. Perniagaan yg boleh diwariskan kpd saudara terdekat.
5. Rakan niaga diperlukan seluruh Malaysia, Indonesia, Singapore ,hong kong,thailand,dan philippines

Uptrend Network Sdn Bhd
(AJL 931489) (587955-U)
Level 6,Menara Choy Fook On,
No. 1B, Jalan Yong Shook Lin,
46050 Petaling Jaya, Selangor

Untuk mengetahui maklumat lebih lanjut....

boleh sms NEW ke-0199950554

ash said...

PENDAPATAN LUMAYAN(RM 1,000 - RM 5,000 seminggu)

1. Pendapatan lumayan (RM 1,000 - RM 5,000 seminggu)
2. Tidak perlu jual produk
3. Terbuka kepada yang telah / tidak bekerja (berminat)
4. Perniagaan yg boleh diwariskan kpd saudara terdekat.
5. Rakan niaga diperlukan seluruh Malaysia, Indonesia, Singapore ,hong kong,thailand,dan philippines
6.syarikat berdaftar

(AJL 931489) (587955-U)
Level 6,Menara Choy Fook On,
No. 1B, Jalan Yong Shook Lin,
46050 Petaling Jaya, Selangor

Untuk mengetahui maklumat lebih lanjut....

boleh sms NEW ke-0199950554

Anonymous said...

Bro tumpang iklan...

Tambah pendapatan dengan bisnes online yang Sah dan Berdaftar, Mudah, PC to PC sila click http//:linda.promotewebsiteonly.com

hamzah said...

sapa2 nak join smartherbs...modal rendah cuma RM60 untuk satu lot..prluang dapat RM961 tiap2 bulan...kalau 11 lot anda kira sendiri kalau tak percaya...tak perlu jual..tak perlu cari orang...syarikat akan rasmi 28hb ini..cepat jadilah ahli yang terawal...rebut cepat peluang ini..layari smartherbs4u.com.my..untuk maklumat lanjut sila email kat saya....hamzah005@gmail.com...

ediman said...

X PERLU MENAJA,XPERLU JUAL PRODUK TAPI DAPAT INCOME TIAP-TIAP BULAN
(AFFLIATE+ROYALTY)

IT-GIVEBACK PROFIT WITHOUT CONDITIONS

PENDAPATAN : DAFTAR JER AUTOMATIK MASUK DALAM SISTEM INI
- SISTEM AFFILIATE KRYPTONWORKS
•AUTOPLACEMENT & MANUAL
•5 X 5 MATRIX
●DENGAN POTENSI 19K

PENDAPATAN BULANAN

SEMUA ORANG MAMPU!!!

MODAL MIN 100 MAX 1K






JIKA BERMINAT BOLEH DAFTAR DI www.abc2u.net/edy157 @ Tel 0133556353

Web syarikat www.kryptonworks.com

Alamat syarikat= 512-5 FLOOR,BLOK D,17,JLN SS7/26,KELANA SQUARE,47301 P.JAYA SELANGOR

adi said...

nak mencuba sesuatu yg baru? mari la kita mencuba dekat myspacetunai,cz ianye terlalu simple,just iklan link je kt mana2 website,nak tahu lebih lanjut layari la website nie.. jom buat duit dekat laman web nie,,,senang giler ar..http://www.myspacetunai.com/HARYADI

menjana wang dengan online sahaja said...

pernah dengar tak bisnes yg tidak memerlukan titik peluh,angkat barang berat2,mesti x kan..di sini saya nak perkenalkan bisnes myspacetunai..yg mengajar anda kepada bisnes internet,memang senang giler..x perlu nak buat laman web,tak perlu nak buat blogger,just letak link je kt friendster,tagged,hi5,myspace,facebook,dan lain2

Muhammad Faisal bin Adnan said...

Blog paling popular versi 2009. Blog anda berpotensi? Cadangkan di sini faigun.via.my/2009/08/30-blog-paling-popular-di-malaysia.html

jombisnes said...

bro nak tmpang iklan jap.. www.memangmasyuk.blogspot.com

Tun & Azza said...

Blog muzik dan keluarga.Jom la lepak kat blog aku...

Tun & Azza said...

Terlupa pulak nak letak nama Blog http://cinta-harith-internet.blogspot.com, Jng marah ye tuan punya blog..

Anonymous said...

Bagus ler wat list camgini..
senang lar nak khatam blog pasni..hehe



...............................
Lawati website ni>
http://robotbuatduit.via.my

http://hanya10minit.via.my

Anonymous said...

sila lawat saya; release tension:

http://www.travian.com.my/?uc=my5_18999

http://www.travian.com.my/?uc=my5_18788

http://www.travian.com.my/?uc=my5_18843

Anonymous said...

www.jutawan-dsmi.blogspot.com

Anonymous said...

memang bagus tracking nie..
http://bit.ly/5Z9IOJ

Hamizon said...

hi Syed,
Senarai yang berguna walaupun mungkin ramai yang tidak berpuashati (kerana blog mereka tidak tersenarai):)

Cheers!
berniaga online

carlofina said...

interesting list there bro.

mae said...

Ni blog baru nak masuk hehe
http://www.ismail.com.my

Anonymous said...

Salam SAHABAT,
Aku jumpa satu website (program affiliate) yg berpotensi menjana pendapatan lumayan untuk kita...
Klik link di bawah untuk maklumat lanjut:
http:
Sign Up PERCUMA, Login jer terus dapat $10 (bukan RM10 sahabat...)
ps: dibayar melalui PayPal apabila mencapai $200; semoga membantu!

babyhanna said...

malaysia web hosting comparison

Marzuki said...

SALAM, TERBARU DIPASRAN ..PAKAI PERFUMES PUN DAPAT DUIT??? PELIK TAPI BENAR.

LAYARI :http://www.M-Hijjaz2u.Com/?aff=mobile262 UNTUK MAKLUMAT LANJUT

abd. halim hadi said...

Acknowledge to ur effort here...what a shortcut msian blog library.
But some people here never learn the manner in blogging, post unrelated and selfish stuff.. so annoying doing biz with this kind of bleggerz,..

Amean said...

macam mana nak bg bloq up skit?? traffic bnyak..

aref said...

bgus la syed sharul ideanye mmg champion la

intrapreneur said...

Terema kasih Bro... info baik ni. Ringan kepala

longge said...

louis vuitton is roomy for daily essentials. Moreover, lv has flat and phone pockets on the inside and another flat pocket on the outside to add to Louis vuitton bags practicality. Two handles and adjustable shoulder strap enable it to be carried by three ways, in the hand, on the shoulder or across the body. The very versatile louis vuitton handbags makes a harmonious combination with your everyday outfit.

xynapster said...

XY RADIO ONLINE, blog radio terhangat di Malaysia ketika ini. Pelbagai radio terdapat disana dan semuanya adalah percuma. Search XY RADIO ONLINE di Google Search sekiranya terlupa alamat URL blog radio tersebut. Klik disini untuk terus ke halaman XY RADIO ONLINE Klik Sini.

Anonymous said...

Pengsan Dapat RM500 Sehari?

Mohd Nizam Menjana RM30,000
Sebulan Sambil Melepak Di
Starbucks!
http://www.StrategiKejayaan.com

pretty said...

terima kasih kerana sudi membaca...
http://prettyhoney90.blogspot.com

said...

Arthritis means inflammation of jointsMicrosoft Office 2010csdxumei02 It is one of several Office 2010diseases commonly called rheumatism. Arthritis arises from many causes and it is treated in many various methodsMicrosoft Office 2007Arthritis has been classified as follows: - * Arthritis caused by infection.airOffice 2007Arthritis has been classified as follows: - * Arthritis caused by infection.airMicrosoft OfficeRheumatoid arthritis. * Degenerative arthritis. * Arthritis due to joint injuries.supra shoes Office 2007 keyArthritis originating from the nervous Office 2007 downloadRheumatoid arthritis and arthritis caused by rheumatic Office 2007 Professionalfever are classified as collagen disease. * Rheumatoid arthritis and degenerative nfl jerseysMicrosoft outlooktwo common types. Millions of men and women Microsoft outlook 2010are afflicted with them. But good treatment begun early and continued faithfully can often do much to alleviate the pain

Anonymous said...

http://www.shareapic.net/content.php?id=25037210&owner=silvia282 http://www.shareapic.net/content.php?id=25037211&owner=silvia282 http://www.shareapic.net/content.php?id=25037212&owner=silvia282 http://www.shareapic.net/content.php?id=25037213&owner=silvia282 http://www.shareapic.net/content.php?id=25037214&owner=silvia282 http://www.shareapic.net/content.php?id=25037215&owner=silvia282

Jimmy said...

Thanks for the useful information, i'm new in blogging, plz go to my blog at http://bit.ly/iBWnXX
Leave ur comment if u got any idea for to improve..thanks

UKM-Solarian said...

We are young engineers who are working on to create a solar powered car which uses the least energy. Here is a humble request from our team. Please help us to promote our team to get more votes for People’s Choice Award. Your help is highly appreciated. Visit our blog to know how to vote. TQ. http://ukm-solarcar.blogspot.com/2011/06/peoples-choice-award.html.

iphone 5 said...

This is a great blog. thanks for providing this info. You have so much knowledge about this.
thanks for sharing…
iphone 5

redlomo said...

thank for great info http://redlomo.com

redlomo said...

check this great blog http://redlomo.com

bp said...

watching online movie free  hbo,spot ,cinemax,max hd.,Tnt movie,nasional geopgrafi.,espn.,spot megamix ,star movie ,disney channel,history channel ,animal planet , discovery channel and more channel free CLICK TO WATCHING
NAK DENGAR RADIO  MALAYSIA ONLINE FULL LIST RADIO VISIT LINK TO LISTEN
TO WATCHING TV3,TV2,TV1,TVi,JAKIM TV ,MOB TV ,1HUJAU TV CLICK LINK TO WATCHING
Listen Indonesia radio online CLICK TO LISTEN

aurion said...

nice articel


*get cyber pet today*

http://youronline-market.blogspot.com/

black said...

salam bro...nak mintak tolong?....

black said...

salam...bro nk mntak tlg 2 pon law bleh...tlg cari member area kota bharu pompuan...ak x taw die nye blog,tp die de post psal siti baju pink.....tolong...pleeeeezzzzzz u my friend....

AZ said...

Bila blog aku http://amarzikrylife.blogspot.com/2011/10/expensive-man.html nak dapat no. 1-100 ek? hmm...

FAFaRI said...

Hi Semua..Tumpang Sekejap

BERITA BAIK!!MENJANA PENDAPATAN TANPA MENGELUARKAN MODAL!CUBA DAHULU OK!ANDA TIDAK AKAN RUGI!

Laporan percuma ini penting untuk anda download sekarang juga kerana 2 sebab:

1. Ianya mampu membantu anda menjana RM10 Pertama anda di internet dalam 24 jam.
2. Ianya mampu membuka mata anda untuk memahami bahawa sesiapa sahaja boleh menjana wang di internet.

Anda boleh download secara percuma di http://www.ringgitmaniareloaded.com/hop.php?ref=Nurulhusna

Ikhlas,
Nurul Husna

Admin said...

LISTEN ONLINE RADIO AND WATCHING FREE
MOVIE ONLINE ,SPORTS ONLINE LIVE.
FOR WATCHING MOVIE ,NEWS ,AL JAZEERA ,SPORTS
VISIT LINK > CLICK TO WATCHING <
SINGAPORE RADIO >CLICK TO LISTEN <<
 LISTEN HINDI RADIO VISIT LINK >>CLICK TO LISTEN <<
 WATCHING HINDI MOVIE CHANNEL VISIT LINK >>KLIK TO WATCHING
INDONESIA RADIO,THAILAND RADIO AND MORE
MALAYSIA TV ONLINE ,MALAYSIA RADIO ONLINE

Anonymous said...

Hello~share an internet home working system with you. You can't miss it!!
Sign In here ==>http://goo.gl/wkhDX
21世纪-加入网络财富的行列~
你需要的是一个「已经」成功的系统!
真正的居家网络事业就在这里!
「免费」报名听网络在线说明会,审慎评估没压力!
>> http://goo.gl/XFo17

水着 said...

レディースファッション
水着
ワンピース
チュニック
レディースバッグ
水着通販
水着販売
アウター
ジャケット
ブレザー
パーカー
コート
スプリングコート
トレンチコート
ダウンジャケット
レザージャケット
ブルゾン
ジャンパー
ルームウェア
マジコン
R4 Card
R4
R4i
R4 SDHC
R4i SDHC
R4 cards
R4i ds
R4 ds card
R4i 3ds
R4i gold
Acekard 2i
R4 DS
ds r4
R4DS
Thanks for your great post.I like this very much, please write more about these,wait for your update.

Anonymous said...

Like this page for latest offers in your city
http://www.facebook.com/cetakdotmy

nurul aisyah abdullah said...

http://nurulaisyah81.blogspot.com/2012/10/eksklusif-promosi-anda-perlu-pb-jika.html

http://malvazia.blogspot.be/ said...

visit http://malvazia.blogspot.be/

Yun Yunus said...

TQ admin, Info menarik
http://mimpitidur.blogspot.com

johnclever25 said...

ne effective raiding strategy can be utilized using a combination of few Giants and lots of Archers.
Clash Of Clans Hack Tool No Survey
Wifi Hack

 

© 2013 Syed Syahrul. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top