CASSETTE: A Documentary Film about the Cassette Tape.

Saya membesar dengan piring hitam kepunyaan walid; kebanyakkannya lagu pop yeh yeh dan hindustan. ada juga lagu rock inggeris dan paling saya suka cerita-cerita lawak Dato Jamali Shadat.

Ada juga 'cartridge' tetapi pemainnya saya tak pernah jumpa. Jadi, ia jadi bahan permainan kami dan jahanam begitu sahaja.

Paling saya ingat ialah kaset. Generasi Ipod & Ipad sekarang lebih lazim muat turun lagu dari beli CD atau DVD. Kaset? Korang pernah ke beli kaset? Ingat lagi bende petak yang ada reben kat dalam dia tu? Dokumentari tentang kaset ini memang membawa kembali ingatan saya kepada rock 90an, Jimi Hendrix, tape dubbing (mixtape) TDK dan walkman petak huduh yang selalu diletakkan di pinggang budak-budak pada zaman tu untuk nampak style. Style la sangat.Ini adalah teaser sahaja dan Zack Taylor and Seth Smoot bercadang untuk membuat filem dokumentari tentang kaset ini. Untuk maklumat lanjut boleh lawati laman Kickstarter mereka.

16 kerjaya dengan pendapatan tinggi tanpa perlu ijazah Universiti di Malaysia

Dapatkan salinan 'posting' ini dalam bentuk buku. Klik sini untuk maklumat lanjut.Setelah melihat kerjaya dengan pendapatan tinggi yang ditawarkan di Amerika Syarikat (dan mungkin juga ada ditawarkan di negara-negara lain) kini kita beralih pula ke negara kita sendiri, Malaysia.

Di Malaysia, untuk bekerja di mana-mana agensi swasta atau kerajaan, perlu diingat bahawa kelulusan minima yang perlu kita ada ialah SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Bukan itu sahaja tetapi pelajar juga harus aktif dalam ko-kurikulum dan mendapat komen positif dalam sijil berhenti sekolah. Ini adalah penting, walaupun seseorang itu tidak bermina, berkemampuan atau layak untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading, perkara yang disebutkan tadi mestilah ada untuk rujukan bakal majikan. Ini perlu difahami dan senario ini mungkin berbeza dengan negara-negara lain

Berikut adalah 16 kerjaya yang yang boleh memberi pulangan yang lumayan kepada yang berminat, walaupun anda tidak mempunyai ijazah dari universiti.1. Juruterbang
Kerjaya ini memerlukan modal yang besar kerana kursus yang ditawarkan sebelum anda menjadi seorang juruterbang bertauliah boleh sampai ke ratusan ribu ringgit. Walaubagaimana pun, gaji yang bakal anda terima juga amat lumayan sekali. Terdapat beberapa akademi yang menyediakan kursus Commercial Pilot Licence, seperti Malaysian Flying Academy yang terletak di Melaka.

2. Penasihat Kewangan
Juga dikenali sebagai 'wealth advisor' merupakan individu yang mengurus dan memberi khidmat nasihat terhadap pelaburan kewangan anda, sebagai contoh dalam unit amanah. Semua bank dan institusi kewangan ada menawarkan banyak pilihan kepada pengguna untuk melaburkan wang mereka

3. Agen Insuran
Cara untuk menjadi ejen insuran ialah pemohon perlu lulus ujian berkaitan.

4. Agen Hartanah
Menjadi ejen hartanah juga boleh mendatangkan pulangan dan kepuasan yang besar kepada sesiapa yang berminat.(gambar oleh  Trevor_Page)

Bagi mereka yang berminat untuk bekerja di dalam bidang 'oil and gas' seperti di Petronas, MMHE , Schlumberger, Talisman Energy, untuk menjadi tenaga kerja pakar dan berkelajayakkan, anda perlu menduduki sijil-sijil profesional yang ditawarkan oleh CSWIP, sebuah badan antarabangsa yang menjalankan kursus dan mengeluarkan sijil profesional yang diiktiraf seluruh dunia. Ia merupakan badan antarabangsa dan mereka ada melantik wakil tempatan untuk menjalankan kursus di Malaysia

Kebaikan sijil yang dikeluarkan CSWIP ialah ia diiktiraf diperingkat antarabangsa & bukan sahaja di Malaysia. Antara sijil, dan seterusnya kerjaya yang anda boleh ceburi ialah;

5. Welding Inspector
6. Welding QC Co-ordinator
7. Plant Inspector
8. Offshore Inspection
9. Non-destructive Testing
10. Plastics Welders
11. Welder (ini juga terdapat pelbagai-bagai pengkhususan)

Satu lagi badan yang banyak menawarkan sijil-sijil profesional ialah NIOSH atau National Institute Of Safety and Health (Malaysia). Di sini antara program pensijilan yang ditawarkan ialah;

12. Safety & Health Officer 
Bidang tugas ialah untuk memastikan keselamatan & kesihatan pekerja di sesuatu premis pekerjaan / organisasi itu mengikut standard NIOSH.(gambar oleh tommyimages_com)

13. Rig Operator / Operator pelantar minyak
Pekerja am yang membantu kerja-kerja di atas pelantar minyak. Kebanyakkan latihan diperolehi dari masa ke semasa semasa menjalankan tugas.

Kepada calon yang mempunyai kebolehan dalam bidang elektrikal, mereka bolehlah mengambil kursus berikut di Institut Latihan Perindustrian yang berdekatan.

14. Wireman
Untuk melaksanakan pemasangan elektrik dan pengujian di tapak. Wireman ini juga mempunyai pelbagai peringkat membolehkan mereka mengendalikan litar satu fasa atau tiga fasa untuk kawasan kediaman atau komersil.

15. Chargeman
Mengendalikan sistem elektrikal Voltan Melebihi Voltan Rendah ( Tanpa Talian Aerial dan Stesen Janakuasa Voltan Melebihi Voltan Rendah)

16. RoHS officer
ROHS atau Restriction of Hazardous Substances Directive adalah satu  arahan untuk menyekat penggunaan daripada bahan-bahan berbahaya tertentu dalam peralatan elektrik dan elektronik. Sejak tahun 2003 negara-negara barad dan Eropah telah melarang dan menghadkan kandungan barang kimia terlarang dan merbahaya dalam komponen-komponen barangan tertentu. Di Malaysia, banyak syarikat pembuatan antarabangsa memerlukan pegawai RoHS untuk memeriksa dan mengesahkan barangan mereka memenuhi standard RoHS.

Terdapat banyak agensi yang menyediakan kursus pensijilan kepada mereka yang berminat untuk menjadi pegawai RoHS

Berikut adalah serba sedikit kerjaya yang terdapat di Malaysia yang tidak memerlukan ijazah universiti. Yang penting semua kerja yang berkaitan dengan keselamatan dan kesihatan memerlukan sijil dan kursus yang khas dan diiktiraf.

Kepada pelajar yang mempunyai keputusan SPM yang tidak begitu cemerlang, jangan takut. Banyak jenis pekerjaan yang boleh anda ceburi. Apa yang anda perlu ada ialah usaha dan semanggat yang tinggi untuk berjaya.

Jadi, yang mana satu pilihan anda?

Kerjaya dengan pendapatan tinggi tanpa ijazah dari Universiti

Bila bercerita tentang kerjaya dan kerja terutama semasa di sekolah atau universiti, perkara yang selalu diberi penekanan ialah kelulusan. Oleh kerana keadaan sekarang yang semakin kompetitif, diploma dilihat sebagai kekulusan asas dan tidak lagi mencukupi untuk menjawat jawatan penting atau jika inginkan kerjaya dengan pendapatan yang tinggi.

Adakah ini benar? Ya dan tidak. Ada beberapa jenis kerjaya, terutama dari kategori 'profesional' seperti peguam dan doktor yang memerlukan kelulusan ijazah dalam budang tertentu. Tetapi terdapat juga kerjaya yang boleh memberikan pulangan yang lumayan dan peluang kepada penjawat untuk terus berjaya dalam kerier mereka tanpa pertolongan segulung ijazah pun!

Ini bukan omong kosong, malah terdapat banyak data yang boleh diperolehi terutama dari pakar seperti majalah Forbes, CNN, Businessweek dan AskMen.

Di bawah ialah infografik dari Businessweek dan diambil dari laman Brazen tentang kerja pilihan di US yang tidak memerlukan ijazah dari Universiti.Berikut pula adalah data dari Careerbuilder.com yang dipetik dari CNN.

1. Margin department supervisor
Gaji: $ 83,579 / tahun
Tugas: Mengawasi jabatan kredit syarikat, yang menguruskan akaun kredit pelanggan dan meluluskan atau menolak kredit pelanggan.

2. Pengawal trafik udara
Gaji: $ 74,922 / tahun
Tugas: Pengawal trafik udara di sekeliling lapangan terbang mengikut prosedur yang ditetapkan dan dasar-dasar untuk memastikan keselamatan penerbangan.

3. Pengurus stesen servis kenderaan
Gaji: $ 72,246 / tahun
Tugas utama: Pengawas stesen-stesen gas dan merancang dan melaksanakan dasar dan prosedur seperti jam operasi, tugas dan harga pekerja bagi produk dan perkhidmatan.

4. Estet broker Tanah
Gaji: $ 71,994 / tahun
Tugas: Menjamin urus niaga harta tanah, menjual hartanah, penyewaan hartanah dan mengatur pinjaman.

5. Web surfer
Gaji: $ 70,604 / tahun
Tugas: Pengerukan melalui beberapa laman web untuk menganalisa dan membandingkan maklumat dan pengalaman pengguna untuk mengumpul maklumat untuk membantu syarikat-syarikat memahami tingkah laku pengguna dalam talian.

6. Ketua tukang kayu
Gaji: $ 63,345 / tahun
Tugas: Menerajui siap di tapak projek-projek pembinaan dan menjalankan semua jenis kerja-kerja pertukangan kayu.

7.Penyelia Kabel
Gaji: $ 60,887 / tahun
Tugas: Memantau aktiviti-aktiviti pekerja-pekerja yang terlibat dalam pemasangan, penyelenggaraan dan pembaikan kabel.

8. Chemical Supervisor
Gaji: $ 57,472 / tahun
Tugas: Mengawasi pekerja yang membuat bahan kimia, mengesahkan bahawa proses kimia diikuti.

9. Home-care aide supervisor
Gaji: $ 56,157 / tahun
Tugas utama: Pengarahan pembantu yang minda bagi orang tua atau orang kurang upaya dalam persekitaran rumah, dan memantau kualiti dan kuantiti perkhidmatan yang disediakan.

10. Medical facility housekeeping manager
Gaji: $ 55,368 / tahun
Tugas: Menguruskan pekerja dan program rumah tangga di kemudahan perubatan untuk menegakkan syarat-syarat kebersihan dan teratur.

11. Pengurus perkhidmatan penerbangan
Gaji: $ 54,350 / tahun
Tugas: Memastikan atendan penerbangan mematuhi penampilan peribadi dan keperluan preflight; menyusun laporan penerbangan.

12. Jurutera lokomotif
Gaji: $ 54,084 / tahun
Tugas: Memandu elektrik, diesel-elektrik atau kereta api gas turbin elektrik untuk pengangkutan penumpang atau angkutan.

13. Penyelia pemasangan dalaman (Interior) pesawat
Gaji: $ 53,606 / tahun
Tugas: Menyelia proses memasang segala-galanya dalam pesawat dari mekanik untuk perabot.

14. Painting supervisor
Gaji: $ 51,977 / tahun
Tugas: Mengawasi semua aktiviti lukisan seperti cat pencampuran, menyediakan permukaan yang sebelum mengecat dan menggunakan kemasan hiasan atau perlindungan kepada pelbagai struktur.

15.Pengendali/operator Loji Gas
Gaji: $ 51,676 / tahun
Tugas: Mengekalkan tekanan tertentu dalam saluran paip untuk mengeluarkan dan / atau pengangkutan gas asli.

16. Payroll officer
Gaji: $ 51,410 / tahun
Tugas utama: Urusan pekerja yang bekerja di dalam senarai gaji syarikat, memastikan bahawa pengiraan gaji adalah selaras dengan dasar syarikat, peraturan-peraturan kerajaan dan kod cukai.

17. Assembly supervisor
Gaji: $ 50,462 / tahun
Tugas utama: Mengawasi pekerja yang menggunakan alat kuasa dan peralatan lain untuk memasang produk.

18. Credit and collection supervisor
Gaji: $ 50,330 / tahun
Tugas utama: Pengawas pekerja yang terlibat dalam kajian semula risiko kredit dan koleksi; juga boleh mengkaji semula sejarah kredit pelanggan untuk membenarkan atau menafikan lanjutan kredit.

19. Data control supervisor
Gaji: $ 50,310 / tahun
Tugas: Menguruskan kemasukan data pekerja dan menyelia supaya tugas-tugas pekerja lengkap dan tepat; kadang-kadang boleh membantu dengan tugasan mereka.

20. Reimbursement recovery specialist
Gaji: $ 49,246 / tahun
Tugas: Berunding kes-kes di mana pembayaran balik liabiliti pihak ketiga yang wujud dengan menyiasat dan mengenal pasti pihak ketiga yang bertanggungjawab, kemudian membayar balik kepada pihak yang sepatutnya.

Data yang ditunjukkan di atas ialah dari kajian di US tetapi ada juga kerjaya-kerjaya tersebut yang ditawarkan di Malaysia atau negara-negara lain. Perlu diingat, walaupun kebanyakkan kerjaya tersebut tidak memerlukan ijazah, ada diantaranya memerlukan calon untuk mengambil sijil atau peperiksaan khas sebelum boleh diterima bekerja. Ingat, tiada apa yang datang bergolek dalam dunia ini.

Bagaimana pula di Malaysia? Bolehkan seseorang itu mendapat kerjaya dengan pemdapatan tinggi tanpa segulung ijazah Universiti?

ads