8 guru yang berjaya menyentuh dan mengubah kehidupan masyarakat dengan keberanian dan tindakan luar biasa mereka

Ada yang berpendapat, sekali anda menjadi guru, anda akan di panggil cikgu sehingga akhir hayat. Dikalangan guru-guru punya, terdapat antara mereka yang sangat bertanggung jawab dan sanggup berkorban untuk pelajar dan masyarakat sekeliling tanpa mengenali risiko yang menanti.

1. Tindakan guru, selamatkan murid jadi mangsa tebuan (sumber)


2. Cikgu Pawzi Mohamad Selamatkan Mangsa Kereta Jatuh Dalam Terusan(sumber)


3. Guru bersara Millicent "Mama" Hill memberi lebih 3,000 kanak-kanak di Watts, California tempat yang selamat untuk pergi selepas sekolah. (sumber)


4. Rajesh Kumar Sharma membuka sekolah percuma di bawah jambatan di New Delhi untuk mendidik anak-anak kejiranan yang miskin. (sumber)5. Zhang Lili kehilangan kedua-dua kakinya semasa menyelamatkan pelajarnya daripada dilanggar bas. (sumber)

 
6. Guru Pendidikan Jasmani, Jen Sculley dari Amerika Syarikat mendermakan buah pinggangnya kepada pelajar dengan penyakit buah pinggang. (sumber)


7. Dalam satu tindakan yang sangat berani, Michael Landsberry mengorbankan dirinya untuk melindungi muridnya dari ditembak. (sumber)8. Jim Hughes, seorang guru buta, begitu dihormat pelajar sehingga mereka tidak akan menipu semasa peperiksaan di dalam kelas beliau. (sumber)


No comments:

ads