Ulasan Buku. Ulysses oleh James Joyce
Jika ditanya berapa ramai yang sudah membaca buku ini, tentu jawapannya ramai. Tetapi jika ditanya berapa ramai yang pernah membaca edisi asal buku ini sehingga habis, tentu jawapannya tidak ramai.

Saya mula mengenali nama James Joyce semasa saya mula timbul minat membaca novel beberapa tahun selepas tamat sekolah menengah. Ia popular kerana dilabelkan sebagai antara novel paling penting abad ini. Bila ke kedai buku saya mila mencari novel ini tetapi masyaallah tebalnya bukan main. Jadi sebagai permulaan saya cuba mengenali beliau dari karya yang nipis dan kurang menakutkan A Portrait of the Artist as a Young Man.

Saya adalah seorang pembaca yang lambat. Suka membaca berulangkali dan tidak gemar menanda muka surat terakhir dibaca untuk rujukan akan datang. Saya gemar melompat-lompat muka surat dan mengelat lalu terus ke muka akhir untuk mencari akhir cerita.

Jadi, ia mengambil masa agak lama untuk saya menghabiskan buku A Portrait of the Artist as a Young Man. Novel ini membosankan. Tidak menarik atau engaging. Oleh kerana ia merupakan biografi James Joyce sendiri, tentu novel beliau yang lain terutama novel epik beliau Ulysses juga membosankan.

Pada suatu hari semasa menonton siaran TV, saya tertarik dengan siri lawatan Pria Viswalingam ke Ireland dalam rancangan A Fork in the Road. Penyampaian anak kelahiran Malaysia ini memang saya senangi sejak mula-mula saya mengikuti rancangan ini. Timbul kembali minat saya untuk mencari novel epik James Joyce ini.

Hari ini, setelah hampir sepuluh tahun saya membeli novel ini saya masih lagi belum habis membacanya. Kisahnya mudah, tentang perjalanan seorang pemuda disekitar bandar Dublin pada 16 Jun 1904. Inilah akibatnya bila membeli edisi yang diambil dari teks asal tahun 1922, yang dicampur dengan ulasan dan nota tambahan menjadikan jumlah keseluruhan mukasurat ialah 980.

Novel ini memang sukar untuk dibaca kerana penulisnya sendiri bukan seorang yang teliti. Samalah macam saya. Mungkin 10 tahun nanti baru saya selesai membaca buku epik ini. Barulah sesuai, tak epiklah kalau baca buku tebal-tebal satu dua hari dah habis, ye tak?

No comments:

ads