7 foto hitam putih yang saya rakamkan semasa cuti Hari Raya yang lepas






Saya sangat jarang mengambil foto monochrone atau hitam putih kerana anak-anak saya akan tegur foto itu nampak macam foto zaman dulu-dulu. Saya setuju, saya suka benda dulu-dulu kerana ia membangkitkan nostalgia dan mengingatkan kembali ke zaman saya sewaktu kecil. Lebih-lebih lagi apabila mengambil foto anak-anak saya. Sebenarnya banyak kelebihan foto hitam putih begini. Bagi saya ia nampak lebih jujur kerana orang yang melihat akan lebih tertumpu kepada subjek dan komposisi foto dari perincian lain seperti sudut pencahayaan, white balance dan segala bagai istilah fotografi yang selalunya membawa terlalu banyak noise yang tidak perlu. Pada saya foto hanyalah foto. Cantik dah hodoh adalah seratus peratus hak si pemerhati untuk menilai.

Oh ya, semua foto ini diambil menggunakan NEX-3 dengan adaptor NEX ke EF kipon, lensa Canon 50mm F1.8 dan ND filter 8

4 laman web yang paling penting dalam kehidupan seorang pelajar

Kepada adik-adik kat luar sana tu, kalau tak Facebook mesti tak lengkap hari korang kan? Walaupun kawan tu baru je awak jumpa 5 minit tadi dalam bas sekolah, balik rumah terus sambung chat dekat Facebook. Amboi, banyak sangat ke cerita sampai tak habis-habis? Internet zaman sekarang ni dah satu keperluan asas, tak ada beza dengan TV zaman saya kecil dulu. Bagus internet ni sebenarnya, banyak benda yang boleh dipelajari, semua dihujung jari. Okay, di sini saya ingin kongsi dengan para pelajar dan adik-adik yang hebat-hebat dengan kawan Facebook sampai beribu-ribu ramainya tu, di sini ada 4 laman web yang korang mesti bookmark/hafal. Bukannya apa, senang nanti bila nak buat kerja rumah. Ha, jangan lupa hafal ye!


Wolfram Alpha



Laman web ni ramai tak tahu dan tak singah tapi memang membantu kalau anda nak cari maklumat yang mungkin kawan Facebook awak tidak boleh tolong. Cara menggunakannya ada persamaan seperti enjin carian yang lain, Google contohnya tetapi yang ajaibnya kita beri soalan matematik pun dia boleh jawab. Ha, kan dah cakap laman web ni hebat?

Google Translate

Saya memang berterima kasih la sangat-sangat kepada Google kerana menyediakan perkhidmatan ini dengan percuma. Fungsinya macam kamus tetapi dari terjemah satu perkataan sahaja dalam satu-satu masa, dia boleh terjemah bukan sepotong ayat, satu teks lengkap pun boleh! Peh. Dan bukan dari bahasa inggeris ke bahasa Melayu tetapi kebahasa-bahasa lain yang ada kat dalam donia ini. Korang nak translate lirik lagu kumpulan k-pop pun boleh. Eh saya cakap je, tak pernah cuba pun.

Wikipedia



Okay, katakan cikgu suruh anda buat karangan atau folio tentang sukan ragbi. Awak pula tak pernah main ragbi. Ha, macammana? Inilah gunanya Wikipedia, ensiklopedia percuma. Masuk laman web ini, taip sahaja apa yang anda ingin tahu insyallah, tup dia muncul!

Google

Di sinilah semuanya bermula. google ini sebenarnya sebuah injen carian, maksudnya, apa sahaja perkataan yang awak taip akan muncullah laman web-laman web yang berkaitan. Jadi sebagai pelajar awak kenalah explore, mempunyai sifat ingin tahu dan gunakan injin carian ini untuk membaca apa sahaja yang boleh dipelajari di internet. Pengetahuan bertambah. Cikgu soal benda-benda pelik ha, insyallah awak boleh jawab sebab kebetulan pulak baru je awak baca pasal soalan cikgu tu tadi. Jika nak buat karangan pun dah senang kerana banyak informasi yang awak pelajari, betul tak?

Okay, 4 sahaja laman web yang awak, adik-adik ye, kena bookmark. Hafal. Bye!


12 Laman Sosial & Apps Hebat Yang Anda Perlu Tahu.

Kebanyakkan dari kita yang menggunakan telefon pintar selalunya hanya menggunakan beberapa apps popolar sahaja seperti Facebook, Twitter, Foursquare dan Instagram. Kalau game pula, tak sudah-sudah dengan Angry Birds. Sebenarnya ada banyak lagi laman sosial dan apps yang hebat dan bagus yang anda boleh muat turun. Sebagai permulaan apa kata anda cuba apps dan lawati laman sosial di bawah ini.

1. Pearescope


Pearescope mengimbas rangkaian sosial anda dan mencadangkan orang baru untuk anda berjumpa berdasarkan sambungan bersama (atau kawan-kawan). Ia membuat pengenalan lebih mudah, dan anda boleh menentukan yang mana rangkaian kawan-kawan anda yang anda mahu untuk muncul dalam supaya anda hanya berjumpa dengan orang yang anda mahu tahu.

2. Airtime

Airtime membolehkan anda untuk sembang video dengan rakan-rakan anda tanpa perlu memuat turun apa-apa. Anda hanya boleh log masuk ke Facebook dan mula mengumpat - pemasangan tidak diperlukan.

3. Stamped



Stamped membantu anda berkongsi perkara kegemaran anda dengan rakan-rakan anda tanpa masalah penarafan bintang. Apabila anda mencari sesuatu yang anda suka (filem, atau restoran, atau buku), anda hanya perlu berikan "cop kelulusan" anda supaya sahabat anda boleh tahu ia berkualiti.

4. Banjo


Damien Patton mengasaskan Banjo selepas dia terlepas dari bertemu dengan seorang sahabat lama di lapangan terbang Boston kerana mereka telah "checked in" pada laman media sosial yang berbeza. Jadi Banjo membantu anda tahu di mana rakan-rakan anda tanpa melompat antara Twitter dan Foursquare dan Facebook. App adalah memukul besar dengan wartawan kerana ia membolehkan mereka meliputi memecahkan berita dengan bercakap kepada orang-orang di tempat kejadian.

5. CasaHop


Perjalanan hebat, tetapi tinggal di hotel-hotel anda mencari dalam talian boleh benar-benar memukul atau ketinggalan (dan mahal). Tetapi ada alternatif! CasaHop menunjukkan anda berkelengkapan penuh rumah-rumah dan pangsapuri yang disediakan untuk anda untuk tinggal di dalam perjalanan anda, supaya anda benar-benar boleh mengambil di tempat baru seperti tempatan dan berasa seperti di rumah.

6. Couptivate



Couptivate adalah bagi orang-orang yang suka Groupon dan LivingSocial, tetapi membenci mengesan tawaran (khususnya, orang-orang yang hampir tamat tempoh). Ia menganjurkan segala-galanya dan meletakkan semua barang keluar di satu tempat, jadi anda tidak akan terlepas bahawa harga setengah stik t-tulang makan malam untuk 2.

7. Path



Dengan Path, anda boleh sambungkan hidup anda dengan meletakkan gambar, tempat-tempat yang anda pergi, orang yang anda bergaul dengan, atau muzik yang anda mendengar dalam jurnal digital. Terdapat juga fungsi automatik, di mana app mengumpulkan semua barangan ini sendiri supaya anda tidak perlu memasukkan apa-apa

8. Toshl



Shafiq Mustafa dari jbfoodclub.com mengulas aplikasi yang membantu kita menguruskan perbelanjaan harian Toshl. Boleh didapati untuk iPhone dan juga Android

9. Turf Geography Club



Apps ini sebenarnya adalah satu permainan di mana anda cuba untuk mendapatkan wang yang cukup supaya anda boleh "memiliki" pertubuhan kegemaran atau locales anda. Anda juga boleh mendapatkan syiling dari melawat tempat-tempat baru dan menggunakan mereka untuk mengembangkan empayar anda (atau menakluk orang lain).

10. Pair



Orang di sebalik Pair memahami bahawa sedang berkasih-kasihan sementara mahu untuk menyatakan cinta mereka, ia tidak mempunyai tempat dalam suapan orang lain. Jadi Pair adalah tempat di mana 2 orang boleh menyampaikan cinta mereka dengan gambar, lukisan, kemaskini lokasi, dan teks ... persendirian.

11. Yardsale



Dengan Yardsale, anda boleh membeli apa yang orang di kawasan anda adalah sesuatu jualan atau mempamerkan anda sedang mencari untuk menjual. Ia adalah satu cara yang hebat untuk anda untuk bertemu jiran-jiran anda, yang boleh sangat membantu apabila anda memerlukan sesuatu yang penting.

12. Punchfork



Punchfork menawarkan cara yang paling mudah untuk mencari resipi baru terbaik dari laman makanan atas dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan.

Panduan Menulis Karangan Bahasa Inggeris SPM Kertas 1 Section B: Continuous Writing


Sebagai seorang guru saya  mendapati , ramai murid yang masih mempunyai masalah untuk menulis karangan yang baik,  terutamanya bagi soalan SPM kertas 1 Bahasa Inggeris . Pada saya, perkara yang paling penting adalah perancangan. Jika seorang pelajar itu tahu langkah-langkah yang sepatutnya mereka ikuti nescaya masalah seperti tiada idea untuk menulis atau writer’s block tidak akan wujud semasa murid mengambil peperiksaan nanti. Ingat seseorang yang tidak merancang sebenarnya merancang untuk gagal.

Di sini saya akan menunjukkan langkah mudah untuk menulis karangan section B (bahagian B) iaitu continuous writing

A : Preparing a draf (Menyediakan rangka karangan)

Ramai murid yang terus mula menulis karangan dan tidak menyediakan draf karangan mereka dahulu. dengan menulis draf, murid dapat melihat secara kasar hasil karangan mereka. Dari situlah mereka boleh memperbetulkan atau menambah dimana yang perlu dan dapat menyiapkan karangan dalam masa yang diperuntukkan

Langkah 1

Pilih tajuk karangan anda. Cari isi penting dengan menggunakan kaedah melemparkan soalan iaitu 5W1H. Apakah yang dikatakan 5W1H?

  1. Who (Siapa)
  2. What (Apa)
  3. Where (Di mana)
  4. When (Bila)
  5. Why (Kenapa)
  6. How (Bagaimana)

Langkah 2

Daripada semua soalan yang dikemukakan di atas, anda seharusnya mencari jawapan yang sesuai. Jawapan inilah yang akan menjadi main points (isi penting) untuk karangan anda.

Langkah 3

Seterusnya, dari setiap main points tersebut anda perlu hasilkan beberapa sub points (isi tambahan). Buatlah beberapa sub points untuk setiap main points sekurang-kurangnya 2 atau 3.

Langkah 4

Selepas itu, kembangkan kesemua main points dan sub points supaya karangan anda mempunyai isi yang banyak, panjang mengikuti kehendak soalan dan menarik untuk dibaca. Untuk memastikan struktur bahasa adalah betul, anda harus mematuhi subject- verb agreement.

B: Start writing an essay (Mula tulis karangan)

Langkah 5

Mula menulis karangan anda. Pastikan karangan anda mempunyai;
  1. Introduction (Pendahuluan)
  2. Body (Isi)
  3. Ending (Penutup) 
Di bahagian Introduction, anda mesti nyatakan;
  1. Tajuk karangan anda
  2. Definasi tajuk karangan anda 
Di bahagian body, bahagikan semua main points kepada beberapa perenggan dan perenggan-perenggan itu pula akan diisi dengan sub points yang telah dikembangkan isinya

Di bahagian ending, anda perlu membuat kesimpulan karangan anda. Ia perlulah merangkumi segala main points yang telah anda bincangkan dalam perenggan-perenggan sebelumnya.

Langkah 6

Periksa ejaan, jumlah perkataan dan format karangan anda. Pastikan ia mengikut kehendak soalan. Pada bahagian seterusnya saya akan berkongsi pula panduan menulis section A : Directed Writing

3 perkara yang saya belajar pada hari raya ke tiga

Selamat Hari Raya semua! Sempena Hari Raya ke-4 ini saya ingin berkongsi beberapa perkara menarik yang telah saya lalui semalam. Ye, semalam.

1. Makan nasi di rumah sebelum beraya

Hari raya ke-3 mempunyai unwritten law di mana semua rumah akan mula menghidangkan kuih-muin kepada para pengunjung dan jemputan. Tiada lagi ketupat dan rendang. Jika ada pun, awas, mungkin lebihan dari raya pertama. Ada baiknnya anda buat muka kelat dan katakan sudah makan kerana tandas di RNR dan stesen minyak memang penuh bila kita perlukannya. Nasi dan makanan sejenisnya memang sukar didapati kerana restoren makanan Muslim biasanya masih tutup. Jadi, makanlan puas-puas di rumah sebelum keluar beraya.

2. Tapau/bungkus nasi kalau perlu sebelum beraya

Dan bila saya kata kedai makan Muslim biasanya masih tutup, memang saya tak tipu. Kalau ada pun yang dibuka hanyalah kedai-kedai mereka yang saya pun sangsi kenapa mereka tak beraya dengan famili - baru raya k-3 bang oi. Menu menarik dan lampu laplip hanyalah umpan semata-mata. Percayalah, kebanyakkan kedai yang buka pada hari raya ke-3 memang tak sedap masakannya. Baik makan apa yang anda tapau dari rumah tadi.

3. Pandu kereta dengan gear auto. Kalau tiada, pinjam. Kalau tiada siapa nak pinjamkan tukar gearbox atau kereta baru

Betul. Kalau anda mahukan betis bagaikan pelumba basikal acara kerin ngara Jerman yang besar bak betis gajah, pandulah kereta bergear manual. Naik kerja pun masih terasa lenguhnya

How To Make Friends, Influence People And Make Money Through Blogging

Blogging atau menulis blog bagaikan memakai kasut bola dengan 6 stud pada zaman kasut bola berwarna warni - soo old school! 2012 adalah tahun facebook dan Twitter sebagaimana Wordpress dan Blogger menguasai internet beberapa tahun lepas. Bagaimanapun blogging masih releven dan masih ramai penulis blog yang aktif diluar sana - cuma tidak sehangat beberapa tahun dahulu. Di sini saya ingin berkongsi apa yang telah kami kongsikan bersama di Akept pada 11 Ogos lepas. Kredit juga harus diberikan kepada fasilitator bersama pada hari itu iaitu Shafiq Mustapa dan Mohd Fikri

2 kebaikan yang anak-anak saya sering ingatkan tentang bulan Ramadan


Sehingga sekarang iaitu kurang 2 jam lagi sebelum waktu berbuka dihari terakhir 29 Ramadan 1433 Hijrah, Alhamdulillah 2 anak lelaki saya Syed Muhammad Haziq dan Syed Fahim berjaya berpuasa hamper 30 hari – iaitu tolak sehari dimana mereka mereka telah cuba tetapi gagal untuk menamatkan puasa pada waktu yang sepatutnya. Sebagai bapa saya sangat bangga. Selain dari berpuasa, apa lagi yang kita boleh belajar dari mereka ini tentang bula Ramadan?


1. Bulan untuk bermaaf-maafan

Perkara yang menarik tentang kanak-kanak ialah mereka mempunyai daya ingatan yang pendek – terutama perkara berkaitan dengan persahabatan. Kalau dikira dalam sehari berpuluh kali Haziq dan Fahim Bergaduh tetapi tak sampai beberapa minit mereka sudah berdamai dan kembali ‘bergumpal’. Kita pula orang dewasa, bagaimana? Tinggalkan peristiwa lama dan cubalah SMS kawan-kawan lama yang lama kita sudah tidak bertegur sama. Yelah, eratkan kembali silaturrahim yang dulunya pernah terputus.



2. Bulan untuk memperbanyakkan ibadah sunat

Anak saya kalau saya leka berbuka selalu ingatkan saya bila nak bawak mereka berterawih. Kalau sampai di masjid, benda pertama mereka minta ialah wang untuk dimasukkan ke dalam tabung masjid. Kadang-kadang kita lupa untuk menambahkan ibadah dalam bulan yang mulia ini. Mujur ada anak-anak saya yang sering mengingatkan.



Kepada semua kawan-kawan, selamat hari raya dan semoga kehidupan kita semua akan dirahmati Allah, insyallah!

3 laman blog terbaik untuk dijadikan rujukan bagi meningkatkan mutu blog anda secara mendadak

Okay, sebenarnya sudah lama sungguh saya tidak bercerita tentang blog atau blogging. Semasa saya mula menulis blog, ia lahir secara semulajadi dan semua yang terhasil berkembang secara organik. Saya kurang gemar dan tentunya tidak berapa mahir dalam bab SEO. Tetapi tidak bermakna saya tidak ambil tahu langsung.

Baru-baru ini, semasa membuat perbentangan di sesi latihan Duta Universiti (focus luar Bandar) 2012, saya ditanya apakah laman web terbaik yang saya sering gunakan sebagai rujukan, jawapan saya mudah. Saya Cuma ada 3 sahaja laman web yang menjadi rujukan saya dan jika dibaca dan diamalkan tip-tipnya saya rasa anda juga boleh berjaya seperti mereka.

Quick Sprout



Laman blog ini merupakan rujukan dan bacaan kegemaran saya kerana isinya yang sentiasa menarik dan jelas. Penulis juga bijak mengambil hati pengunjung yang setia dengan member ‘hadiah’ iaitu dalam bentik ebook yang boleh membantu mereka untuk menjadi penulis blog yang lebih efisyen

Copyblogger

Blog ini bukan sahaja mengajar kita bagaimana untuk menjadi blogger yang baik dan seterusnya berjaya, ia juga mengajar pembaca bagaimana untuk menjadi seorang penulis yang efektif

Pearsonified



Blog ini ditulis oleh pereka tema blog wordpress yang terkenal. Dan jika dilihat blog pertama yang diperkenalkan di atas, tema untuk blog itu telah dicipta oleh tuan punya blog ini. Penulis blog ini adalah pakar dalam bidang mereka tema blog yang berkesan dan membolehkan penggunanya menerima trafik yang banyak. Nah, itulah 3 blog yang sering menjadi rujukan saya. Saya harap anda dapat cuba lawati blog ereka dan perah segala ilmu yang mereka ada!

Sesi fun blogging di latihan duta universiti (fokus luar Bandar) 2012 di Akept, Nilai











Pada 11/8 lepas kami telah berpeluang untuk berkongsi pengalaman sebagai penulis blog kepada wakil para pelajar universiti seluruh Malaysia. Sesi berjalan dari jam 2 hingga 4 untuk sesi pertama dan jam 4 hingga 6 untuk sesi kedua. Kedua-dua sesi berjalan dengan lancar dan di sini kami ingin mengucapkan terima kasih kepada penganjur yang menjemput kami dan juga para peserta yang telah menunjukkan kerjasama dan komitmen yang tinggi sepanjang sesi berlangsung. Semoga kalian sukses dan agar kita bertemu lagi dimasa akan datang!

JB WRITERS & READERS FESTIVAL


JB WRITERS & READERS FESTIVAL
9 a.m. - 5 p.m. 16 Sept. 2012. Ahad Hari Malaysia

Kemungkinan besar saya akan menyumbang filem dokumentari arahan saya 'Ada Apa Dengan Sindiket Sol-jah' sebagai tayangan prelude sebelum acara Maskara Shorties JB sebenar bermula. Kepada sesiapa yang ingin menonton karya-karya filem pendek yang kreatif sila hadirkan diri. Untuk maklumat lanjut boleh ke laman web Sindiket Sol-Jah.

Kepada yang jauh atau yang masih tidak kenal dengan kawan-kawan kita dari Sindiket Sol-jah, tontonlah dokumentari di bawah. Ha, tak kenal maka tak cinta, ye tak?

Bahagian 1 Bahagian 2

LATIHAN DUTA UNIVERSITI (FOKUS LUAR BANDAR) 2012


Saya, Shafiq & Fikri akan berada di AKEPT, Nilai bersama program Latihan Duta Universiti (Fokus Luar Bandar) 2012. Kami akan mengendalikan slot pengenalan kepada blogging. Jumpa di sana!

 

© 2013 Syed Syahrul. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top